En förlorad generation – röster från den nya arbetslösheten


Manus och regi: Marcus Lindeen
Medverkande: Danilo Bejarano, Emma Broomé, Jon Karlsson, Alexandra Rapaport, Eric Stern m.fl.
Reporter, research och ljudredigering: Jens Nielsen, Tomas Rajnai
Kostym: Barbro Hellsing
Producent: Lisen Andersson
Programansvarig Dramaten&: Helena Seth

Marcus Lindeen fick i uppdrag att skriva om den nya arbetslösheten, intervjuade ett antal personer och lät sen skådespelarna höra dessas röster i hörlurar samtidigt som de förmedlar dem till publiken. Det blir ett oväntat och fascinerande sätt att möta karaktärerna på scenen. Utifrån en kurs på arbetsförmedlingen ska deltagarna stärkas och fostras. Alla har en högst personliga inställning till jobb och några har väldigt speciella vardagsbestyr. Det är angeläget, skruvat och märkligt underhållande.

En förlorad generation – röster från den nya arbetslösheten är en föreställning om Generation Y eller ”The Lost Generation”, de som är födda i början på 80-talet. Det är en rapp och ofta underhållande berättelse med djupt personliga karaktärer tagna direkt ur verkligheten.

Den generation som ofta tvingas att ha två jobb samtidigt, inte sällan tillfälliga korta projektanställningar följda av längre perioder av arbetslöshet. Den generation som har god utbildning, men ingen inkomst. Den generation som aldrig lyckas ta sig in på arbetsmarknaden och fortfarande bor hemma hos mamma och pappa när de är 25. Den generation som inte får bli vuxna.

”Verkligheten sipprar in på teatern, obönhörligt och livgivande. Föreställningen ‘En förlorad generation’ i Målarsalen på Dramaten är både begåvat och galant gjord”  Ingegärd Waaranperä, DN

…..

Marcus Lindeen är dramatiker och regissör för film och teater. Hans film Ångrarna (2010), belönades med en Guldbagge, Kristallen och Prix Europa för bästa dokumentärfilm 2010, och filmen Accidentes Gloriosos (2011) prisades vid filmfestivalen i Venedig. Han har bland annat skrivit och regisserat pjäserna Ångrarna (Stockholms Stadsteater), Djur som dör (Riksteatern) och Arkivet för orealiserbara drömmar och visioner (Stockholms Stadsteater) som byggde på ofilmade manus och anteckningsböcker ur Ingmar Bergmans arbetsarkiv.

 Dramaten.se
m
arcuslindeen.com

Till fredagens program
Till lördagens program