Making Senses

Integrerad scenkonst där artister med olika sorters funktionshinder tillsammans med de som inga har, berikar ensembler runtom och har nu funnits ett antal år. Ändå är det inte det vanligaste att få uppleva, varken här eller i Palestina. Ögonblicksteatern i Umeå och Al-Harah Theatre i Betlehem ger oss chansen att lyssna på 6 kvinnors berättelser gestaltade med hjälp av fyra språk. Genom en visuell form och med simultanöversättning kommer du kunna följa de olika personerna på scenen. Arbetet är en uppföljning av tidigare möten teatrarna emellan och som här får blomstra på nytt.

Sex skådespelare porträtterar sex kvinnor med funktionsnedsättningar i Sverige och i Palestina, kvinnor som lever under drastiskt skilda omständigheter. Hon vars liv plötsligt blir färgsprakande när hon blir blind. Hon vars man kommer hem på födelsedagen och berättar att han har en annan. Hon som tycker att det roligaste som finns är när folk ramlar och slår sig. Hon som simmade under hela sin ungdomstid och hon som alla tror ljuger om att hon är döv eftersom hon älskar att dansa.

Making Senses är en lekfull pjäs baserad på intervjuer med kvinnor med olika typer av funktionsnedsättningar, med olika kulturella bakgrunder, åldrar och identitet i Sverige och i Palestina. En rolig, sorglig och mångfacetterad pjäs framförd på fyra språk, full av berättelser med perspektiv som vi sällan får möta på teaterscenen. Pjäsen behandlar villkor kopplade till kön och funktionalitet i de båda länderna.

Föreställningen spelas på svenska, arabiska, engelska och teckenspråk.

Medverkande: Camilla Björnehall, Sara Ahlberg, Jonas Ek, Mirna Sakhleh, Atta Nasser och Shareehan Hadweh
Manus Gustav Tegby
Regi Johanna Salander och Raeda Ghazaleh
Scenografi Sofia Stattin
Kostym Karin Ågren
Teknik Eskil Lövström och Issam Rishmawi
Ett samarbete mellan Ögonblicksteatern och Al-Harah Theatre (Sverige/Palestina) 

Mer info:
Making Senses är ett internationellt samarbete mellan Ögonblicksteatern i Umeå och Al-Harah Theatre i Betlehem. Tillsammans har de skapat en teaterföreställning med utgångspunkt från intervjuer med kvinnor i Palestina och i Sverige, kvinnor som vanligtvis inte syns på teaterscenen, vars berättelser inte tidigare berättats. Inte förrän nu.

Ögonblicksteatern
Making senses blog
Alharah

Till fredagens program
Till lördagens program