När vinterns stjärnor lyser här

När vinterns stjärnor lyser här – tre nordliga teatrar har gått samman för att stärka självbilden och erkänna det förtryck som pågått i vårt land vad gäller de många människor som inte fått uttrycka sig och tala öppet om sin identitet. Den spelas på 7 språk och är fysisk och musikalisk i sin form.

Vem är du utan ditt språk? Om du inte ens får tala ditt modersmål tillsammans med vännerna på skolrasten? När vinterns stjärnor lyser här är en gripande berättelse om ett Sverige som delar in sina medborgare i välartade långskallar och värdelösa kortskallar – samer och tornedalingar. Med hjälp av dans, projektioner, personliga berättelser och humor skildras en mörk epok av språkförtryck, skallmätningar och försvenskning som tystat människor och lämnat deras barn i ett historisk vakuum.

När vinterns stjärnor lyser här är en samproduktion mellan Riksteatern, Norrbottensteatern, Giron Sámi Teáhter och Tornedalsteatern. Ett kraftfullt verk som med sin mix av konstnärliga uttryck knockade både publik och kritiker vid premiären häromåret. Nättidningen Nummer utsåg föreställningen till årets bästa i Norrland.

Pjäsen är skriven av Ninna Tersman och den tornedalska författaren Mona Mörtlund, och regisserad av Josette Bushell-Mingo.

”Och rakt igenom den kalla plågan lyser Dawn Jani Birleys furiösa hetta. Mitt i detta märkliga landskap av vintervita träd och traumatiserade själar driver hennes starkt gestaltande teckenspråk och hennes, som den strålar genom förestallningen, sceniska livspassion.”DN

När vinterns stjärnor lyser här har en direkt anknytning till nuet och påminner om hur viktigt det att få omsätta sin gemensamma historia i kulturuttryck. Konsten har stora möjligheter att känslomässigt påminna om oegentligheter som inte får glömmas bort”. Nummer

Medverkande:
Dawn Jani Birley, Mervi Jaako, Nils Utsi, Mikael Odhag, Anna Åsdell
Manus: Mona Mörtlund och Ninna Tersman
Regi: Josette Bushell-Mingo
Regiassistent och Teckenspråksregissör: Marianne Aro
Scenografi och kostym: Lotta Nilsson
Koreografi: Ola Stinnerbom, Josette Bushell-Mingo
Musik: Safoura Safavi

www.riksteatern.se/vinternsstjarnor

Till fredagens program
Till lördagens program