Teaterdagarna 2013

Hjärtligt välkomna till 2013 års upplaga av Teaterdagarna!

Det är med stolthet vi presenterar årets program av Teaterdagarna – vårens stora teaterfest! Med över 85 programpunkter på två dagar hoppas vi kunna erbjuda något för alla.

I år står mötet i fokus. Inte bara mötet mellan det konstnärliga uttrycket, scen och salong, kulturer och orter utan också mötet mellan oss som publik, arrangörer, producenter och scenkonstfantaster. Teaterdagarna är öppna för alla såväl medlemmar och engagerade i Riksteaterrörelsen som yrkesverksamma inom scenkonsten och övriga intresserade. Den 26 – 27 april ser vi fram emot att träffa just dig på Riksteatern i Hallunda.

I menyn ovan hittar ni årets program, all praktisk information samt bokning av biljetter. I år har vi satsat på att sänka priserna för att underlätta för dig som kommer långväga ifrån och även har kostnader för resa och logi. Du bokar med fördel ditt boende till Teaterdagspriser, se info ovan. Nytt för i år är också att enstaka föreställningsbiljetter säljs samtidigt som passen och det är först till kvarn som gäller på samtliga föreställningar. Skynda dig därför att boka så har du större chans att få det du vill ha!

Vi möts på Teaterdagarna!
Mycket nöje önskar arbetsgruppen.

PROGRAM
Det är med stor stolthet vi presenterar 2013 års program av Teaterdagarna. Med över 85 programpunkter på två dagar är vi övertygade att ni kommer hitta många guldkorn.

Programmet för utskrift i sin helhet hittar ni här och schemat över alla programpunkter hittar ni här.

Nedan hittar ni ett ständigt uppdaterat program med bilder och länkar till trailers och hemsidor. Programmet presenteras i kronologisk ordning med seminarier åtskilda. Alla föreställningar är markerade med rött och alla seminarier är markerade med blått. Du kan antingen läsa igenom programmet i sin helhet eller använda länkarna nedan för att komma till den del av programmet du är intresserad av.

Föreställningar Fredag 26 april
Seminarier Fredag 26 april
Föreställningar 27 april
Seminarier lördag 27 april

All information om hur du anmäler dig till Teaterdagarna hittar du under fliken boka.

Föreställningar FREDAG 26 april

12.00
101. David och Fofo
Teater 3, 1 tim 15 min
Av och med David Eriksson och Fofo Rakez

En tio år lång saga nedplockad till 75 hisnande minuter av cirkus, komedi och upprivande verklighet. Över 300 föreställningar med Cirkus Cirkörs Wear it like a crown. En akt med pingisbollar som framförts mer än 2000 gånger. Repetition för att uppnå perfektion. En berättelse om blod, svett och hotellrum. Den åldrande cirkuskroppens krig mot viljan att hålla sig kvar i manegen. Och passionen? Hur överlever den när man tillbringar all vaken tid tillsammans? Är ett trapetsnummer 10 meter över marken svaret? Eller ett oralt jongleringsnummer med bollar? Resan mot svaret går via vår verklighet.
http://www.davidandfofo.com/
Finns även på Scenkonstportalen.

12.00
102. Fröken Julie
Teater 6, 1 tim 20 min
Anna Pettersson
Foto Elisabeth Ohlson Wallin
Fröken Julie är August Strindbergs stora mästerverk och mest spelade pjäs. I Anna Petterssons egensinniga och kritikerrosade tolkning står hon själv för regi samt spelar alla rollerna. Anna beskriver läsarten av pjäsen:
”Den välkända pjäsens tema om klass, genus, makt, arv och miljö får en ny dimension av att en och samma skådespelerska spelar alla de tre rollerna. Fokus flyttas från de yttre omständigheterna till de inre komplexa drivkrafter, drifter och motsättningar som ryms inom en människa. Det möjliggör också tolkningar som avviker från den traditionella naturalistiska formen”.
http://www.annapettersson.com/frokenjulie.html

12.00
103. Livet i två bitar
Sal 12 1 tim 15 min
Teater Theatron

Två skådespelare rör sig i livsberättelser om identitet, drömmar och hopp. 3 % av jordens befolkning är migranter idag. I Sverige har närmare 20 % av invånarna utländsk härkomst. Dessa berättelser är de som på allvar kan säga något om vår tid. Om hur vi vill leva tillsammans.
Teater Theatron spelar med ”kulturarbetstillstånd”. Föreställningen söker nya former för interaktion med sin publik. Livet i två bitar borde fungera som ett serum mot all slags främlingsfientlighet, skriver Sydsvenska Dagbladet. Regi Tomas Lindström. Medverkande Suzanna och Zeljko Santrac.
http://www.livetitvabitar.se/
Finns även på Scenkonstportalen.

13.00
104. Playback – Du bestämmer!
Sal 7, 1 tim
Cullbergbaletten

Cullbergballettens Playback är ett spel där publiken dirigerar kompaniets dansare genom olika alternativ och förslag. Publiken styr dansarnas improvisationer genom att välja musiken, rörelserna och kombinationerna. Tillsammans skapar publiken och dansarna flera korta och helt unika föreställningar. Playback är ett interaktivt möte mellan publiken och kompaniets dansare, det är inte en föreställning som andra!
Cullbergbalettens första Playback presenterades i Santiago, Chile 2012. Nu är det dags för Teaterdagarna i Hallunda.
http://www.cullbergbaletten.se/verk/cullberg-out-in-context-playback

NYTT!
Cullbergbaletten håller under teaterdagarna en öppen repetition av Jefta van Dinthers ”Plateau Effect” fredagen den 26 mars kl 15.30. antalet är begränsat och föranmälan görs till helena.ringvold@cullbergbaletten.se för de som är intresserade.


13.00
105. En stund till…
Sal 9, 40 min
Byteatern, Kalmar Läns Teater

En varm, ömsint och humoristisk liten föreställning där ni träffar dockan Signe och skådespelaren Lars Sonnesjö. Åren 2009/10 spelade Byteatern pjäsen En stund på jorden om syskonen Henning och Signe Kullzéns sista stund i livet. Föreställningen blev mycket uppskattad och spelade över hundra föreställningar. När publiken lämnat teatersalongen gick Signe och Lasse som vanligt upp i logen för att sminka av sig. Det är här föreställningen En stund till… börjar! För första gången kan de på riktigt föra ett samtal helt öppet och ogenerat. Om att bli äldre, hur det kunde komma sig att ”det blev som det blev” i livet, om saknad och längtan. I logen finns även en gammal grammofon och några vinylskivor…
http://byteatern.se/forestallningar/enstundtill

13.00
106. Avd 305
Sal 10, 1 tim
Teateretablissemanget

Foto: Johan Svensson


Gertrud Larsson (Blåvingar, Asylshopping, Åsa & Gertrud) är tillbaka med ett drama i vårdmiljö. En arbetsplatsteater med hög igenkänningsfaktor, om sociala hierarkier och vuxenmobbingens ödesdigra konsekvenser. Under föreställningen får vi möta sjuksköterskan Marie-Louise, undersköterskorna Lena och Maj samt det vikarierande vårdbiträdet Karin i Geriatrikavdelningens personalrum. I centrum för handlingen står den natt då en vårdtagare dött på grund av påstått slarv från någon i personalen. Skuldfrågan ligger som en tickande bomb i karaktärernas dagliga samvaro. Med väl avlyssnad dialog och svart humor skildrar pjäsen arbetsplatsens hierarkier och vuxenmobbingens ödesdigra konsekvenser. Avd 305 bygger på Gertrud Larssons egna iakttagelser från sin tid som anställd på en vårdavdelning. Medverkande Anne Kalmering, Anne-Li Norberg, Anna-Lena Efverman & Helena Sandström.
http://avd305.wordpress.com/

14.00
107. The Outsider
Teater 4, 1 tim 10 min
TT13

En man i 40 roller! Magikern Janne Raudaskoski är en mångsidig artist. I sin föreställning The Outsider kombinerar han finurligt clowneri med magisk illusion, modern teknologi och en stor bredd av både ljus- ljud- och visuella effekter. Det här är experimentell teater som hämningslöst bryter alla gränser mellan drama och show. Koncept, manus, magi och roller Janne Raudaskoski. Regi Sami Rannila.
”Ett mycket imponerande koncept av den skicklige trollkarlen Janne Raudaskoski som elegant förvandlar sig mellan de olika rollfigurerna i sin soloföreställning.
Detta måste upplevas!” Helsingin Sanomat
http://www.tt13.fi/en/tuotannot/

14.00
108. Efterrätt
Östra Foajén, 50 min
Sarah Maya Jackson

Efterrätt är en föreställning som har formen av en konferens. Den handlar om att älta och om att försöka ta sig ur sina egna hjärnkonstruktioner. Den handlar om hur lätt det är att gå vilse i sin egen hjärna och om att försöka hitta ut. Den handlar om längtan efter en annan hjärna att dansa med och om krigarprinsessan Xenas fighting skills. Publiken bestämmer i viss mån vart föreställningen ska ta vägen.
http://sarahmaya.se/efterrattskonferens/

15.00
109. Jag är Fan inte Duktig!
Sal 8, 1 tim 10 min
Av och med Ewa-Helen Rydmark

Jag är Fan inte duktigär en självupplevd pjäs om ensamhet, utanförskap och funktionshinder i dagens samhälle. Pjäsen är både tankeväckande och gripande. Den spelas av och med Ewa-Helen Rydmark som själv är syn och hörselskadad samt har balansvårigheter. Alla över 15 år kan se pjäsen som är till för både teckenspråkiga och icke-teckenspråkiga. Ewa-Helen har gått en treårig teaterutbildning på Hällefors folkhögskola och under denna utbildning skapat den här pjäsen plus ytterligare en pjäs. Ewa-Helen har även med sig sina diktsamlingar som hon säljer på plats.

Efter föreställningen leder Josette Bushell Mingo, konstnärlig ledare Tyst Teater, ett samtal.

http://www.studieframjandet.se/orebro/Nyfiken-pa/Manniska–Samhalle/Ewa-Helen-Rydmarks-forestallningar/


15.00
110. Livet i två bitar
Sal 12, 1 tim 15 min
Teater Theatron

Två skådespelare rör sig i livsberättelser om identitet, drömmar och hopp. 3 % av jordens befolkning är migranter idag. I Sverige har närmare 20 % av invånarna utländsk härkomst. Dessa berättelser är de som på allvar kan säga något om vår tid. Om hur vi vill leva tillsammans.
Teater Theatron spelar med ”kulturarbetstillstånd”. Föreställningen söker nya former för interaktion med sin publik. Livet i två bitar borde fungera som ett serum mot all slags främlingsfientlighet, skriver Sydsvenska Dagbladet. Regi Tomas Lindström. Medverkande Suzanna och Zeljko Santrac.
http://www.livetitvabitar.se/
Finns även på Scenkonstportalen.

16.00
111. Gruppen goes onda kvinnor!
Sal 11, 1 tim 15 min
Gruppen
Den fantastiska feministiska teatergruppen Gruppen intar scenen med en show om onda kvinnor och kvinnlig kriminalitet! Med glitter och glam, performance och sång diskuteras hur kvinnor begränsas i samhället – inte ens inför lagen står vi lika.
I verkligheten urskuldas kvinnliga kriminella snarare som brottsoffer oavsett vilket brott de begått. I film, Tv och dramatik är det motsatsen – där framställs kvinnan ofta som ond utan bakgrund och logik. I en tid där kvinnors brottslighet ökar mer än mäns samtidigt som de generellt får mildare straff än män anser Gruppen att det är dags att ge de onda kvinnorna plats. En djupdykning i kriminalitet, brott, blod och konspiration, samtidigt som de siktar mot en glammig, glad och sprudlande krogshow. Vi skrattar åt det som inte får skrattas åt och gråter över det som aldrig förr varit sorgligt! Gruppen består av Nina Haber, Elin Söderquist och Bianca Kronlöf som träffades på teaterhögskolan i Göteborg.
http://teatergruppen.wordpress.com/2013/01/07/gruppen-goes-onda-kvinnor/

16.00
112. Efterrätt
Östra Foajén, 50 min
Sarah Maya Jackson

Efterrätt är en föreställning som har formen av en konferens. Den handlar om att älta och om att försöka ta sig ur sina egna hjärnkonstruktioner. Den handlar om hur lätt det är att gå vilse i sin egen hjärna och om att försöka hitta ut. Den handlar om längtan efter en annan hjärna att dansa med och om krigarprinsessan Xenas fighting skills. Publiken bestämmer i viss mån vart föreställningen ska ta vägen.
http://sarahmaya.se/efterrattskonferens/

17.00
113. Flygräddare
Teater 1, 1 tim 50 min
Unga Klara i samarbete med Riksteatern

Två ensamåkande barn med lapp om halsen, en bebisfågel, ett flygplan som tvingas nödlanda i Guvetvar och en noshörning som måste räddas. I Unga Klaras och Riksteaterns Flygräddare, som skrivits av Ann-Sofie Bárány och regisserats av Suzanne Osten, undersöks meningen med livet. Flygräddare är All inclusive – extra allt, ett storsatsande konstprojekt med nyskriven musik, lokala körer och scenografi utökad med 3D-film. Medverkande Mårten Andersson, Frida Beckman. Malin Cederblad, Gustav Deinoff, Patrik Hont, Maria Johansson, Emelie Jonsson, Johannes Wanselow.
”Suzanne Osten har gjort en föreställning som riktar sig till barn och vuxna, vilket är annorlunda om man ser till hur kultur gärna delas upp mellan dessa konsumenter. Hon lyckas väl just för att pjäsen inte ger den vuxne något försprång, man kan inte guida eller lära, vi förstår lika mycket eller lika lite av känsloturbulenserna. Och det är fint, mycket fint, att uppleva någonting tillsammans som jämlikar. Man står inför samma konstutmaning att förhålla sig till oavsett ålder.” Jönköpings Posten.
http://ungaklara.se/forestallningar/flygraddare/

17.00
114. Avd 305
Sal 10, 1tim
Teateretablissemanget

Foto: Johan Svensson

Gertrud Larsson (Blåvingar, Asylshopping, Åsa & Gertrud) är tillbaka med ett drama i vårdmiljö. En arbetsplatsteater med hög igenkänningsfaktor, om sociala hierarkier och vuxenmobbingens ödesdigra konsekvenser. Under föreställningen får vi möta sjuksköterskan Marie-Louise, undersköterskorna Lena och Maj samt det vikarierande vårdbiträdet Karin i Geriatrikavdelningens personalrum. I centrum för handlingen står den natt då en vårdtagare dött på grund av påstått slarv från någon i personalen. Skuldfrågan ligger som en tickande bomb i karaktärernas dagliga samvaro. Med väl avlyssnad dialog och svart humor skildrar pjäsen arbetsplatsens hierarkier och vuxenmobbingens ödesdigra konsekvenser. Avd 305 bygger på Gertrud Larssons egna iakttagelser från sin tid som anställd på en vårdavdelning. Medverkande Anne Kalmering, Anne-Li Norberg, Anna-Lena Efverman & Helena Sandström.
http://avd305.wordpress.com/

18.00
115. Krimradio
Teater 6, 1 tim
Shang Imam och Malin Holgersson

Hur vet man hur ett vanligt liv ska levas när man suttit inne i tjugo år? Tre kvinnor möts i ett rum som kan vara en radiostudio. De har en sak gemensamt. De har missbrukat droger under större delen av sina liv. Nu vill de för första gången något annat. Men hur kommer man igen i ett samhälle som dömer en som narkoman och kriminell? Marie Kvarnfjärd, Pia Rydberg och Marie Sandberg berättar live på scenen om sina liv för Shang Imam, programledare för Verkligheten i P3. Krimradio har spelat på Backa teater i samband med Backas arbete ”utökad scenhändelse”.
http://www.stadsteatern.goteborg.se/backateater/pa-scen/20122013/krimradio/

18.00
116. FINNDrama – reading
Sal 8, 45 min
Scen utan Gränser/Riksteatern i samarbete med Uusi Teatteri och Turteatern

Riksteatern presenterar i samarbete med Uusi Teatteri (Nya Finska teatern i Sverige) en serie nya finländska pjäser översatta till svenska. Under 2009 – 2011 har fem pjäser haft premiär på Dramaten. Från 2012 har FINNDrama-samarbetet fortsatt tillsammans med Turteatern. Som arrangör kan du boka den text du är intresserad av och ordna en egen läsning på din ort. Välkommen att bekanta er med vårt upplägg för läsning av finländsk dramatik!
http://www.riksteatern.se/finndrama
Finns även på Scenkonstportalen.

18.00
117. Gruppen goes onda kvinnor!
Sal 11, 1 tim 15 min
Gruppen

Den fantastiska feministiska teatergruppen Gruppen intar scenen med en show om onda kvinnor och kvinnlig kriminalitet! Med glitter och glam, performance och sång diskuteras hur kvinnor begränsas i samhället – inte ens inför lagen står vi lika.
I verkligheten urskuldas kvinnliga kriminella snarare som brottsoffer oavsett vilket brott de begått. I film, Tv och dramatik är det motsatsen – där framställs kvinnan ofta som ond utan bakgrund och logik. I en tid där kvinnors brottslighet ökar mer än mäns samtidigt som de generellt får mildare straff än män anser Gruppen att det är dags att ge de onda kvinnorna plats. En djupdykning i kriminalitet, brott, blod och konspiration, samtidigt som de siktar mot en glammig, glad och sprudlande krogshow. Vi skrattar åt det som inte får skrattas åt och gråter över det som aldrig förr varit sorgligt! Gruppen består av Nina Haber, Elin Söderquist och Bianca Kronlöf som träffades på teaterhögskolan i Göteborg.
http://teatergruppen.wordpress.com/2013/01/07/gruppen-goes-onda-kvinnor/

19.00
118. Confinement
Sal 12, 50 min
Al-Harah Theater

Al-Harah Theater från Västbanken gästspelar med sin hyllade föreställning om inskränkthet, illusioner och livsavgörande insikter. Ett starkt och samhällskritiskt drama i regi av Raeda Ghazaleh.
Tre personer sitter isolerade med sina intrasslade själar, hjärtan och sinnen. Den dystra tillvaron övergår till galenskap där rötter och framtidsmål sätts ur balans. De känner sig begränsade men allt är egentligen en fälla, en illusion. Fångenskapen visar sig vara ett trick för att skapa rädsla och obehag. Kommer denna upptäckt att förändra deras inställning till livet? Eller väljer de att stanna kvar i den trygghet som den inbillade fångenskapen erbjuder?
Medverkande Nicola Zreineh, Atta Nasser, Christine Hodaly.
Föreställningen spelas på arabiska med svensk textning.
http://www.riksteatern.se/confinement

19.30
119. Lebensraum
Teater 2, 1 tim 10 min
Jakop Ahlbom

Ett gästspel från Holland. Två män lever tillsammans i ett litet rum. Genialt har de löst bristen på utrymme – allt är multifunktionellt: sängen är också ett piano, bokhyllan tjänar också som kylskåp osv. Bristen på kvinnlig omvårdnad kompenseras med ett mekaniskt hembiträde. Det blir snart uppenbart att denna dam har planer på mer än att städa – kvinnan är en docka med en egen vilja som inte kan beordras! Uppfinningen kan bli deras undergång…
http://jakopahlbom.nl/theater/?page_id=2047&lang=en

19.30
120. David och Fofo
Teater 3, 1 tim 15 min
Av och med David Eriksson och Fofo Rakez

En tio år lång saga nedplockad till 75 hisnande minuter av cirkus, komedi och upprivande verklighet. Över 300 föreställningar med Cirkus Cirkörs Wear it like a crown. En akt med pingisbollar som framförts mer än 2000 gånger. Repetition för att uppnå perfektion. En berättelse om blod, svett och hotellrum. Den åldrande cirkuskroppens krig mot viljan att hålla sig kvar i manegen. Och passionen? Hur överlever den när man tillbringar all vaken tid tillsammans? Är ett trapetsnummer 10 meter över marken svaret? Eller ett oralt jongleringsnummer med bollar? Resan mot svaret går via vår verklighet.
http://www.davidandfofo.com/
Finns även på Scenkonstportalen.

20.00
121. The Outsider
Tetaer 4, 1 tim 10 min
TT13

En man i 40 roller! Magikern Janne Raudaskoski är en mångsidig artist. I sin föreställning The Outsider kombinerar han finurligt clowneri med magisk illusion, modern teknologi och en stor bredd av både ljus- ljud- och visuella effekter. Det här är experimentell teater som hämningslöst bryter alla gränser mellan drama och show. Koncept, manus, magi och roller Janne Raudaskoski. Regi Sami Rannila.
”Ett mycket imponerande koncept av den skicklige trollkarlen Janne Raudaskoski som elegant förvandlar sig mellan de olika rollfigurerna i sin soloföreställning. Detta måste upplevas!” Helsingin Sanomat
http://www.tt13.fi/en/tuotannot/

21.30
Efverman på slak lina
Målarsalen, 1 tim – ej bokningsbar

Avsluta kvällen i målarsalen med Efverman på slak lina! Manligt och kvinnligt fast på ett nytt fräscht sätt och med en stor portion humor. Ulf Brunnbergs sommarprat var den tändande gnistan. Nu utför Anna-Lena Efverman en dödsförskräckande lindans, omger sig med blodtörstiga skånska hemmafruar, förtryckta fotbollsmän och bittra skådespelerskor. En muskulös kriminalkommissarie försöker lösa en gåta – vem slaktade den kvinnliga teaterpubliken? Och under oss ett bråddjup, den påstådda skillnaden mellan kvinna och man!
http://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/1153

Seminarier FREDAG 26 april

10.00
122. Skandinavisk cirkus
Sal 11 45 min
Arr: Riksteatern, Manegen – branschorganisation för cirkusartister

Möt några av Sveriges etablerade cirkusaktörer i ett interaktivt samtal om konstformens utveckling i Skandinavien, turnéer och samarbetet med Riksteatern.

10.00
123. Repertoarfrukost!
Målarsalen 45 min
Arr: Riksteatern

Ät frukost, ta en fika tillsammans med ansvariga för Riksteaterns repertoar. Hur vill du att repertoaren ska se ut kommande år. Vad är tankarna bakom Riksteaterns repertoar idag?


10.00
134. Hitta! Välj! Boka! – Scenkonstportalen
Ateljékontoret 45 min
Webbskola, Arr: Riksteatern

Genom att använda Riksteaterns Scenkonstportal har din förening större möjlighet än någonsin tidigare att hitta just de föreställningar som ni vill arrangera. I en praktisk workshop lär du dig att söka i portalens breda utbud, välja just det som är intressant för er och sedan boka ert framtida utbud.


11.00
Invigning – ej bokningsbar
Vi möts i Måleriet i en glittrande, sprudlande invigning av Teaterdagarna 2013!


12.00
124. Framgångsrika lokala scenkonstsamarbeten
Sal 11, 45 min
Arr: Amatörteaterns riksförbund

Hur kan ATR-föreningar, riksteaterföreningar och andra kulturföreningar samarbeta och varför borde vi? Ett samtal om framgångar och utmaningar utifrån ett lokalt föreningsperspektiv. Medverkande: Charly Wassberg Borbos – Ordförande ATR, Catherine Parment – Länsregissör i Norrbotten, Malin Tuuvas – Verksamhetsutvecklare ATR, m.fl


12.00
135. Hitta! Välj! Boka! – Scenkonstportalen
Ateljékontoret, 45 min
Webbskola, Arr: Riksteatern

Genom att använda Riksteaterns Scenkonstportal har din förening större möjlighet än någonsin tidigare att hitta just de föreställningar som ni vill arrangera. I en praktisk workshop lär du dig att söka i portalens breda utbud, välja just det som är intressant för er och sedan boka ert framtida utbud.

12.30
125. Kultur hjärta fibernät = landsbygden lever
Folkets Hus: Brage,1 tim 30 min
Arr: Dalateatern, Riksteatern och Kulturrådet

Sverige har kanske ett av världens mest utbyggda fibernät. Det ger unika förutsättningar att tillgängliggöra samhällstjänster, kultur och mötesplatser mellan människor oavsett var de bor. Vård och utbildningssektorn har sedan länge undersökt möjligheterna att utveckla sina samhällstjänster via ett väl utbyggt fibernät, nu behöver också kulturen kliva in på banan för att fibernätet ska bli den infrastruktur framtidens välfärdssamhälle behöver.
Kulturrådet har fått ett efterlängtat uppdrag att kartlägga hur digital teknik kan användas. Dalateatern har bedrivit försök med interaktiva digitalt överförda föreställningar sedan 2009 tillsammans med KTH och Folkets Hubb. Riksteatern har sedan 2009 tillsammans med samarbetsparterna i Scen utan Gränser och KTH, Framtidens kultur, Fiberoptic Valley mfl ordnat utbildningar, konferenser och drivit utvecklingsprojekt för tillgänglighet, konstnärlig utveckling och kultur bruk via fibernätet.

Seminariepasset inleds med några scener ur föreställningen Varg av Anders Duus. Överföringen sker från Dalateatern precis på det interaktiva sätt som utvecklats med denna metod, som alltså skiljer sig från övriga digitala överföringar som förekommer idag. Det är det unika föreställningstillfället som förmedlas i ett möte där både skådespelare och publik är närvarande samtidigt.
Efter inslaget från Dalateatern följer en dialog där vi tar pulsen på de idéer och strategier som politiker, utredare, kulturchefer, konstnärer, tänkare och publik har för att genom fibernätet utveckla det framtida välfärdssamhället.


13.00
136. Biljettförsäljning på webben – Tickster
Ateljékontoret, 45 min
Webbskola, Arr: Riksteatern

Allt fler väljer att köpa sina biljetter på nätet, som arrangör är det viktigt att finnas även där. Funderar din förening på hur ni kan nå fler genom att sälja biljetter på webben? I en praktisk workshop träffar du personal från Riksteaterns gemensamma biljettsystem Tickster som visar hur du gör.

14.00
126. Rum för teknik och scenkonst
Gatan, 3 tim – Öppet hus, ej bokningsbar
Arr: Scen utan gränser och Riksteatern

Här får du se, höra om och kanske till och med pröva nya tekniska lösningar för scenen. Riksteatern samverkar med många andra för att hitta nya sätt att tillgängligöra scenkonsten för fler samt för att utveckla scenkonsten.

Mer information kommer på hemsidan och på plats i huset.

14.00
127. En dramatisk kulturhuvudstad
Sal 10, 45 min
Arr: Umeå Teaterförening och Riksteatern

Skräckteater, mastodontopera, nycirkusfestival m.m. Umeå är Kulturhuvudstad 2014. Tre fria teatergrupper, Klungan, Norrlandsoperan, Västerbottensteatern, Västerbottensmuseum, Umeå Teaterförening och Riksteatern presenterar ett spännande utbud av scenkonst. Vad innebär det för Riksteatern och Teaterföreningarna att Umeå är Kulturhuvudstad 2014?

Samtalsledare Helena Salomonson, Riksteaterns vice VD.


14.00
137. Hitta! Välj! Boka! – Scenkonstportalen
Ateljékontoret 45 min
Webbskola, Arr: Riksteatern

Genom att använda Riksteaterns Scenkonstportal har din förening större möjlighet än någonsin tidigare att hitta just de föreställningar som ni vill arrangera. I en praktisk workshop lär du dig att söka i portalens breda utbud, välja just det som är intressant för er och sedan boka ert framtida utbud.

14.15
128. Nyfiken på Cullberg?
Sal 7 45 min
Arr: Riksteatern

Cullbergbaletten har dansat över hela världen och är ett viktigt inslag i den internationella presentationen av svenskt kulturliv. Genom sina turnéer inom landet når Cullbergbaletten också ut nationellt med modern dans. Kompaniet samarbetar med en mängd nationella och internationella koreografer och scenkonstnärer som skapar föreställningar för stora scener såväl som för de mindre. Cullbergbalettens verksamhet omfattar idag också projekt och produktioner för andra platser än de traditionella scenrummen och samverkan med dansutbildningar. Cullbergbaletten är en del av Riksteatern. Möt Anna Grip – konstnärlig ledare för Cullbergbaletten sedan 2010. En överblick av Cullbergbalettens historia, nutid och framtid med tid för samtal och frågor.

NYTT!
Cullbergbaletten håller under teaterdagarna en öppen repetition av Jefta van Dinthers ”Plateau Effect” fredagen den 26 mars kl 15.30. antalet är begränsat och föranmälan görs till helena.ringvold@cullbergbaletten.se för de som är intresserade.

15.00
129. The Role of Culture in Times of Crisis
Folkets Hus: Idun, 1 tim 30 min
Arr: Riksteatern

Kulturens roll och relevans för samhällsutveckling behöver synliggöras för att prioriteras bättre! Gästförläsare, John Holden kommer att berätta om kulturens betydelse under tider av social och ekonomisk kris. Han beskrivet hur kultursektorn kan bidra positivt till lösningar på sociala frågor, från lokal till internationell nivå. Programpunkten innehåller en föreläsning och en paneldiskussion med inbjudna gäster. Moderator Alexandra Pascaliduo.
John Holden är gästprofessor i Cultural Policy and Management på City University i London, f.d. kulturchef på tankesmedjan Demos, ledamot i European Expert Network on Culture, samt rådgivare, författare och föreläsare i kulturfrågor.
Föreläsningen ges på engelska.

15.00
130. Vem tackar nej till en Fribiljett
Teater 1, 45 min
Arr: Riksteatern

Vad kan ett teateräventyr för barn och vuxna som ”Flygräddare” leda till sett ur ett arrangörsperspektiv? Hur fungerar samverkan mellan skola, teaterförening och andra ideella krafter lokalt? Även dansuppsättningen Bartolomeo suddar ut åldersgränserna och vi kan uppleva den nutida dansen tillsammans – tonåring och mormor, skola och offentlig publik. Hur kan LÄNK bli en nyckel som öppnar nya dörrar? Kom och diskutera framtida möjligheter! Samtalsledare Bengt Andersson, Riksteatern.


15.00
138. Expert på föreningens egen hemsida
Ateljékontoret 45 min
Webbskola, Arr: Riksteatern

Alla Riksteaterföreningar har en hemsida med en mängd möjligheter att nå en större och bredare publik. Behöver din förening hjälp med komma igång med användandet? Eller är ni igång, men vill lära er att utnyttja fler av dess funktioner? I en praktisk workshop vid dator lär du dig grunderna för att publicera text och bild och få fler att hitta till er sida.

16.00
131. Gisslan eller delaktig?
Sal 9, 45 min
Arr: Riksteaterns Nationella Barnteaterråd

Välkommen till en diskussion om barn- och ungdomskulturens överlevnad. Riksteaterns Nationella Barnteaterråd presenterar sin analys av verksamheten med barn och unga inom Riksteatern. Tillsammans söker vi förutsättningar och utmaningar inför framtiden.


16.00
139. Hitta! Välj! Boka! – Scenkonstportalen
Ateljékontoret 45 min
Webbskola, Arr: Riksteatern

Genom att använda Riksteaterns Scenkonstportal har din förening större möjlighet än någonsin tidigare att hitta just de föreställningar som ni vill arrangera. I en praktisk workshop lär du dig att söka i portalens breda utbud, välja just det som är intressant för er och sedan boka ert framtida utbud.


17.00
132. Hur görs scifi -, thriller -, skräck – och fantasiskådespel med modern illusionsteknik?
Teater 4, 1 tim
Arr: Riksteatern och Scen utan gränser

Magikern Tatu Tyni skapar nya band mellan traditionellt trolleri, illusions- och teaterteknik. Under ett årtionde har han turnerat jorden runt. Han har fokuserat på att utveckla modern teknik för teaterscenen och lyckas i sina nya föreställningar få skådespelaren och försvinna och återuppstå på en fullständigt tom scen. Vilken scenmagi öppnas med dessa tekniker? Tatu Tyni har en vision för framtiden. Under Teaterdagarna presenterar han arbetet med produktioner som Werewolf och Cindarella och föreläser om illusionsteknik.
Seminariet ges på engelska.

17.00
133. Riksteatern i kulturpolitiken
Folkets Hus: Idun, 1 tim
Arr: Riksteatern

Våren 2013- samverkansmodellen är sjösatt och kulturpolitiken bubblar runt om i landet. En nationell organisation som Riksteatern utsätts för nya utmaningar och finner nya vägar framåt. Kom och delta i ett samtal om kulturpolitikens utveckling och regionaliseringens betydelse under ledning av Riksteaterns VD, Birgitta Englin.

18.00
141. Expert på föreningens egen hemsida
Ateljékontoret 45 min
Webbskola, Arr: Riksteatern

Alla Riksteaterföreningar har en hemsida med en mängd möjligheter att nå en större och bredare publik. Behöver din förening hjälp med komma igång med användandet? Eller är ni igång, men vill lära er att utnyttja fler av dess funktioner? I en praktisk workshop vid dator lär du dig grunderna för att publicera text och bild och få fler att hitta till er sida.

Föreställningar LÖRDAG 27 april

10.00
201. Bortbytingen
Teater 4, 50 min
Al-Harah Theater i samarbete med Riksteatern

Al Harah Theater från Palestina gästspelar med Selma Lagerlöfs klassiska saga om trollbarnet som förväxlats med ett människobarn. En gammal saga med stark anknytning till vår tid, vars historia berättar att alla barn har rätt till samma värde.
Al-Harah Theater bildades 2005 och är belägen i Beit Jala vid Betlehem. Teatern är kopplad till Riksteaterns Palestinanätverk och använder scenkonst som ett verktyg för att nå ut till barn och unga i flyktingläger, med ett tydligt communityperspektiv inom sin verksamhet. Regi Jan Tiselius och Britt Louise Tillbom. Medverkande Britt Louise Tillbom, Yazan Ghareeb, Nicola Zreineh, Atta Nasser, Mirna Sakhleh.
Bortbytingen spelas på arabiska med svensk berättarröst. Teaterdagarna i samarbete med Botkyrka kommun och Botkyrka Teaterförening.
http://www.riksteatern.se/bortbytingen

10.00
202. Olycksfågelns dotter – storyn om Calamity Jane
Teater 6 1 tim 20 min
Teater Halland

Humor och värme, burleskeri och äventyrlighet. En berättelse om relationen mellan en mor och en dotter. Om livets sorger och glädjeämnen. Calamity, som egentligen hette Martha Jane Cannery-Burke var en amerikansk äventyrerska och prickskytt. En särdeles ovanlig kvinna i vilda västern.
Calamity längtar starkt efter kontakt med sin dotter och skriver brev till henne. Dottern Jenny undrade förstås vem hennes mor var. Det är en föreställning om äventyr och relationen mellan barn och vuxen, om minoriteter, om utanförskap och om att inte ha tid att vara förälder. Teman i pjäsen är högaktuella även om miljön är minst sagt historisk och kommer att förflytta oss långt tillbaka till det hårda livet i vilda västern. Regi Linda Mallik. Medverkande Annette Bjärlestam, Nina Åkerlund, Malin Svarfvar, Lasse Carlsson, Henrik Danielsson, Petter Heldt.
http://www.teaterhalland.se/olycksfagelnsdotter/
Finns även på Scenkonstportalen.

10.00
203. Apkungen & Den magiska fjädern
Sal 10 2 tim
Dubbelföreställning av Riksteaterns Tyst Teater

Apkungen
Om munken Tripitakas resor med sina tre lärjungar Apkungen, Pigsy och Sandy, baserat på det klassiska mästerverket Resan till Väst från 1500-talet. Riksteaterns Tyst Teaters version regisseras av Debbie Z. Rennie, tidigare aktuell på Riksteatern med Solo – teckenspråkspoesi, Här kommer Pippi Långstrump! samt Kärlek, drömmar och fjärilar.

Den magiska fjädern
Om ensamhet, magi och vänskap. Den ensamma flickan Jia Li möter en Fenixfågel som skänker henne en av sina magiska fjädrar. Med den kan hon trolla fram vad som helst som tidigare bara funnits i hennes fantasi. Historien berättas genom ett brett spektra av visuella gestaltningstekniker, som skapar interaktion mellanpubliken, karaktärerna och berättelsen. För regin står Ramesh Meyyappan, tidigare aktuell med Odysséen och Gin & Tonic & Passing Trains på Riksteatern.
http://www.riksteatern.se/magiskakungen

10.00
204. Efterrätt
Östra Foajén 50 min
Sarah Maya Jackson

Efterrätt är en föreställning som har formen av en konferens. Den handlar om att älta och om att försöka ta sig ur sina egna hjärnkonstruktioner. Den handlar om hur lätt det är att gå vilse i sin egen hjärna och om att försöka hitta ut. Den handlar om längtan efter en annan hjärna att dansa med och om krigarprinsessan Xenas fighting skills. Publiken bestämmer i viss mån vart föreställningen ska ta vägen.
http://sarahmaya.se/efterrattskonferens/

13.30 OBS NY TID!
205. Lebensraum
Teater 2, 1 tim 10 min
Jakop Ahlbom

Ett gästspel från Holland. Två män lever tillsammans i ett litet rum. Genialt har de löst bristen på utrymme – allt är multifunktionellt: sängen är också ett piano, bokhyllan tjänar också som kylskåp osv. Bristen på kvinnlig omvårdnad kompenseras med ett mekaniskt hembiträde. Det blir snart uppenbart att denna dam har planer på mer än att städa – kvinnan är en docka med en egen vilja som inte kan beordras! Uppfinningen kan bli deras undergång…
http://jakopahlbom.nl/theater/?page_id=2047&lang=en

12.00
206. Berlin 1961
Teater 3, 1 tim 40 min
NIE Company

NIE Company har under de senaste åren gjort en fabulös succé med sina iscensättningar. Deras prisbelönta trilogi om Europa är på konstant turné och spelas på de främsta scenerna/festivalerna. Med den nutida historien som grund och genom berättelser om mänskliga öden skapar de en scenkonst där vi i publiken blir djupt berörda. Vi känner historiens betydelse för oss som individer. Vi både skräms och värms av vårt mänskliga tillkortakommande.
Uppsättningen Berlin 1961 är deras samarbete med Stuttgart Junge Ensemble. Denna fristående berättelse om Berlinmuren är genom sitt musikaliska, komiska och djupt mänskliga anslag gripande teater. Om den mur som byggdes mellan människor, som fick så stor betydelse under många år och som revs i småsten. Och nu är nästan bortglömd…Riksteatern och NIE Company förbereder ett samarbete 2014 för den unga publiken.
Direkt efter föreställningen – möt regissören Kjell Moberg, konstnärlig ledare för NIE, i ett samtal om ett kommande samarbete med Riksteatern. Samtalsledare Bengt Andersson, Uppdragsledare Riksteatern.
http://www.nie-theatre.com/index.php/shows/repertoire/berlin-1961

12.00
207. Bartolomeo
Sal 7, 40 min
Carrasco Dance Company i samarbete med Riksteatern

4 kvinnor, 4 viljor, 4 påsar mjöl. Bartolomeo är en kraftfull rörelsestudie i fyra kvinnors inre frustration kring sin roll och plats i samhället. Det tar sig i uttryck i form av gester och body percussion som kulminerar i ett fysiskt crescendo av massiva rörelser och befrielse. Olika musik- och dansstilar möter varandra, såsom orientaliskt, house, voguing och modern dans. Det är humoristiskt, oförutsägbart, starkt och utmanande. Koreografen Mari Carrasco medverkar på scen tillsammans med dansarna Elin Hallgren, Rita Lemivaara och Bianca Traum.
https://www.riksteatern.se/bartolomeo
Finns även på Scenkonstportalen.

12.00
208. Sacdias dagbok
Sal 8 1 tim 30 min
Botkyrka Community Teater, Teatergruppen Rajo

Projektet Rajo, som tidigare gick under namnet Somalier Sthlm, uruppförandes genom Botkyrka Community Teater 2010-2012. Projektet utkristalliserar sig i två delar, Sacdias dagbok och kortfilmen Macaan – Älskade.

Sacdias dagbok upplevs helt utan att använda synen: publiken får sina ögon förbundna och därefter följer en resa genom olika tankar, lukter och diskussioner. Sacdias dagbok är en subjektiv berättelse om att vara ung somalisk kvinna i Sverige under 2011 och är baserad på de medverkandes egna ord och upplevelser.

Koncept och regi: Anne Jonsson
Medverkande: Emine Karakaya, Halima Mowlid, Mariam Farah, Riak Abdullahi, Ayan Hussein.

Kortfilmen Macaan – Älskade är ett kärleksdrama av filmmakaren Ahmed Abdullahi som utgår ifrån frågeställningen: ”För att få allt måste du ge upp något, men ifall du har gett upp något, har du verkligen fått allt?”

Teatergruppen Rajo är ett resultat av arbetet med Somalier Sthlm och är en nystartad teatergrupp för somaliska ungdomar.

Ayan Hussein om arbetet med Sacdias dagbok – vi har vävt samman våra egna historier, antigen upplevda eller sådant vi fått återberättat för oss, till en person; Sacdia. Det är så hon har uppstått. Sacdia finns på riktigt, men spridd över sex personer.

http://www.botkyrkacommunityteater.org/?page_id=888

12.00
209. Charlies unge
Sal 12, 50 min
Pantomimteatern

Chaplins stumfilmsklassiker från 1921 får liv på teaterscenen i en kärleksfull slapstick om en av filmhistoriens mest berömda familjer. En berättelse om fattiga och rika, barn och föräldrar i en värld där inte allt är svart och vitt – en berättelse om Charlie och hans unge. Pantomimteatern har skapat en vacker, fantasieggande stumfilmsmiljö för barn som kanske aldrig har njutit av Chaplins roliga, melankoliska och djupt humanistiska berättelser. Regi: My Areskoug, medverkande Bo W Lindström Ulrika Mannerfelt och Elin Skarin.
http://www.pantomimteatern.com/forestallningar/charlies-unge/
Finns även på Scenkonstportalen.

14.00
210. Hi-Hat Xpres
Teater 1, 1 tim 10 min
Share Music Sweden, Kroumata och Spinn

Hör rörelsen. Se rytmen. Hi-Hat Xpres synliggör gränsöverskridande scenkonst genom en professionell turnésatsning: musiker och dansare med och utan funktionsnedsättning gör en unik föreställning tillsammans. En fartfylld resa genom olika epoker och länder följer Hi-Hatens utveckling. Från alkemisten till Led Zeppelin.

Hi-Hat Xpres rymmer en ensemble från Share Music Sweden, slagverksensemblen Kroumata och danskompaniet Spinn. Tillsammans med tonsättaren Nigel Osborne och koreografen Veera Suvalo Grimberg har de format en dans- och musikföreställning med en kraftfull mix av stilar och uttryck.
http://hihat.se/#om_hihatxpres

14.00
211. Bortbytingen
Teater 4, 50 min
Al-Harah Theatre i samarbete med Riksteatern

Al Harah Theater från Palestina gästspelar med Selma Lagerlöfs klassiska saga om trollbarnet som förväxlats med ett människobarn. En gammal saga med stark anknytning till vår tid, vars historia berättar att alla barn har rätt till samma värde.
Al-Harah Theatre bildades 2005 och är belägen i Beit Jala vid Betlehem. Teatern är kopplad till Riksteaterns Palestinanätverk och använder scenkonst som ett verktyg för att nå ut till barn och unga i flyktingläger, med ett tydligt communityperspektiv inom sin verksamhet. Regi Jan Tiselius och Britt Louise Tillbom. Medverkande Britt Louise Tillbom, Yazan Ghareeb, Nicola Zreineh, Atta Nasser, Mirna Sakhleh.
Bortbytingen spelas på arabiska med svensk berättarröst. Teaterdagarna i samarbete med Botkyrka kommun och Botkyrka Teaterförening.
http://www.riksteatern.se/bortbytingen

14.00
212. Olycksfågelns dotter – storyn om Calamity Jane
Teater 6, 1 tim 20 min
Teater Halland

Humor och värme, burleskeri och äventyrlighet. En berättelse om relationen mellan en mor och en dotter. Om livets sorger och glädjeämnen. Calamity, som egentligen hette Martha Jane Cannery-Burke var en amerikansk äventyrerska och prickskytt. En särdeles ovanlig kvinna i vilda västern.

Calamity längtar starkt efter kontakt med sin dotter och skriver brev till henne. Dottern Jenny undrade förstås vem hennes mor var. Det är en föreställning om äventyr och relationen mellan barn och vuxen, om minoriteter, om utanförskap och om att inte ha tid att vara förälder. Teman i pjäsen är högaktuella även om miljön är minst sagt historisk och kommer att förflytta oss långt tillbaka till det hårda livet i vilda västern. Regi Linda Mallik. Medverkande Annette Bjärlestam, Nina Åkerlund, Malin Svarfvar, Lasse Carlsson, Henrik Danielsson, Petter Heldt.
http://www.teaterhalland.se/olycksfagelnsdotter/
Finns även på Scenkonstportalen.

14.00
213. Iranian Voices
Sal 11 60 min
Riksteatern

Riksteatern presenterar Iranian Voices, ett unikt internationellt samarbete med Sveriges Radio och radiostationer i Tyskland, Storbritanien och Turkiet samt websajter från olika länder världen över. Iranian Voices ingår i Riksteaterns långsiktiga temasatsning ”Voices of change” som lyfter fram scenkonstaktörer från hela världen som verkar för positiv förändring genom sitt konstnärskap. Radioteaterdelen består av dokumentära berättelser som smugglats ut från Iran, dramatiserats och säts i de fyra länderna. Fokus i samtliga berättelser är bristen på mänskliga rättigheter och demokrati i Iran. Programpunkten innehåller radiolyssning.
http://www.riksteatern.se/iranianvoices

15.00
214. Bartolomeo
Sal 7 40 min
Carrasco Dance Company i samarbete med Riksteatern

4 kvinnor, 4 viljor, 4 påsar mjöl. Bartolomeo är en kraftfull rörelsestudie i fyra kvinnors inre frustration kring sin roll och plats i samhället. Det tar sig i uttryck i form av gester och body percussion som kulminerar i ett fysiskt crescendo av massiva rörelser och befrielse. Olika musik- och dansstilar möter varandra, såsom orientaliskt, house, voguing och modern dans. Det är humoristiskt, oförutsägbart, starkt och utmanande. Koreografen Mari Carrasco medverkar på scen tillsammans med dansarna Elin Hallgren, Rita Lemivaara och Bianca Traum.
https://www.riksteatern.se/bartolomeo
Finns även på Scenkonstportalen.

15.00
215. Sacdias dagbok
Sal 8, 1 tim 30 min
Botkyrka Community Teater

Projektet Rajo, som tidigare gick under namnet Somalier Sthlm, uruppförandes genom Botkyrka Community Teater 2010-2012. Projektet utkristalliserar sig i två delar, Sacdias dagbok och kortfilmen Macaan – Älskade.

Sacdias dagbok upplevs helt utan att använda synen: publiken får sina ögon förbundna och därefter följer en resa genom olika tankar, lukter och diskussioner. Sacdias dagbok är en subjektiv berättelse om att vara ung somalisk kvinna i Sverige under 2011 och är baserad på de medverkandes egna ord och upplevelser.

Koncept och regi: Anne Jonsson
Medverkande: Emine Karakaya, Halima Mowlid, Mariam Farah, Riak Abdullahi, Ayan Hussein.

Kortfilmen Macaan – Älskade är ett kärleksdrama av filmmakaren Ahmed Abdullahi som utgår ifrån frågeställningen: ”För att få allt måste du ge upp något, men ifall du har gett upp något, har du verkligen fått allt?”

Teatergruppen Rajo är ett resultat av arbetet med Somalier Sthlm och är en nystartad teatergrupp för somaliska ungdomar.

Ayan Hussein om arbetet med Sacdias dagbok – vi har vävt samman våra egna historier, antigen upplevda eller sådant vi fått återberättat för oss, till en person; Sacdia. Det är så hon har uppstått. Sacdia finns på riktigt, men spridd över sex personer.

http://www.botkyrkacommunityteater.org/?page_id=888

15.00
216. Om hon var en kille skulle jag vara kär i henne
Sal 9 40 min
Ögonblicksteatern

Fotograf: Johan Gunséus

En föreställning på gränsen mellan fiktion och verklighet om något så aktuellt som sexualitet men genom något så ovanligt som en 14-årings sanning – med manus från autentiska dagböcker. Johanna och Ann-Sofie är bästisar. Bästisar gör allt tillsammans. Allt! De upptäcker den nära vänskapen, svartsjukan men också den första njutningen. Så kommer skammen. Och rädslan att bli kallade ”jävla lebbar”.
”Vi ville veta hur vi blev dom vi är. Vi började läsa våra dagböcker, från tiden då vi var 11-14 år. Vi skrattade mycket. Men det var jobbigt också – vi fann alla en smärta och en längtan efter att få vara någon annan, att få vara friare. Vi läste och valde ut delar, sammansmälte våra dagböcker till en historia om två tjejer. En historia som är alldeles sann. Och vi har förstått att den berättelse vi haft om oss själva, vår sanning, kan skrivas om.” Av Ada Berger, Maja Salomonsson, Ann-Sofie Lundin, Johanna Salander. Medverkande Ann-Sofie Lundin och Johanna Salander.
http://www.ogonblicksteatern.se/repertoar/forestallningar/om-hon-var-en-kille-skulle-jag-vara-kar-i-henne-moter-topboy/

16.00
217. En stund till…
Sal 10 40 min
Byteatern, Kalmar Läns Teater

En varm, ömsint och humoristisk liten föreställning där ni träffar dockan Signe och skådespelaren Lars Sonnesjö. Åren 2009/10 spelade Byteatern pjäsen En stund på jorden om syskonen Henning och Signe Kullzéns sista stund i livet. Föreställningen blev mycket uppskattad och spelade över hundra föreställningar. När publiken lämnat teatersalongen gick Signe och Lasse som vanligt upp i logen för att sminka av sig. Det är här föreställningen En stund till… börjar! För första gången kan de på riktigt föra ett samtal helt öppet och ogenerat. Om att bli äldre, hur det kunde komma sig att ”det blev som det blev” i livet, om saknad och längtan. I logen finns även en gammal grammofon och några vinylskivor…
http://byteatern.se/forestallningar/enstundtill

16.00
218. Charlies unge
Sal 12, 50 min
Pantomimteatern

Chaplins stumfilmsklassiker från 1921 får liv på teaterscenen i en kärleksfull slapstick om en av filmhistoriens mest berömda familjer. En berättelse om fattiga och rika, barn och föräldrar i en värld där inte allt är svart och vitt – en berättelse om Charlie och hans unge. Pantomimteatern har skapat en vacker, fantasieggande stumfilmsmiljö för barn som kanske aldrig har njutit av Chaplins roliga, melankoliska och djupt humanistiska berättelser. Regi: My Areskoug, medverkande Bo W Lindström Ulrika Mannerfelt och Elin Skarin.
http://www.pantomimteatern.com/forestallningar/charlies-unge/
Finns även på Scenkonstportalen.

16.00
219. Efterrätt
Östra Foajén 50 min
Sarah Maya Jackson

Efterrätt är en föreställning som har formen av en konferens. Den handlar om att älta och om att försöka ta sig ur sina egna hjärnkonstruktioner. Den handlar om hur lätt det är att gå vilse i sin egen hjärna och om att försöka hitta ut. Den handlar om längtan efter en annan hjärna att dansa med och om krigarprinsessan Xenas fighting skills. Publiken bestämmer i viss mån vart föreställningen ska ta vägen.
http://sarahmaya.se/efterrattskonferens/

17.00

220. Fame – från musikal till visukal
Sal 7, 1 tim
Arr: Riksteaterns Tyst Teater

SVT dokumentären om hur musikalen Fame blev en föreställning för både en döv och en hörande publik. Fler än 90 personer är involverade i den här unika produktionen: döva, hörande, hörselskadade, amatörer och professionella. Deras arbete resulterar i en sinnlig visuell explosion med sång, dans, tal, teckenspråk och teckenpoesi. Visukalenprojektet var ett unikt samarbete mellan Riksteatern Örebro län, Örebro Länsteater och Riksteatern.
http://www.riksteatern.se/visukal

17.00
221. Om hon var en kille skulle jag vara kär i henne
Sal 9, 1 tim 20 min inkl eftersamtal
Ögonblicksteatern

Fotograf: Johan Gunséus

En föreställning på gränsen mellan fiktion och verklighet om något så aktuellt som sexualitet men genom något så ovanligt som en 14-årings sanning – med manus från autentiska dagböcker. Johanna och Ann-Sofie är bästisar. Bästisar gör allt tillsammans. Allt! De upptäcker den nära vänskapen, svartsjukan men också den första njutningen. Så kommer skammen. Och rädslan att bli kallade ”jävla lebbar”.
”Vi ville veta hur vi blev dom vi är. Vi började läsa våra dagböcker, från tiden då vi var 11-14 år. Vi skrattade mycket. Men det var jobbigt också – vi fann alla en smärta och en längtan efter att få vara någon annan, att få vara friare. Vi läste och valde ut delar, sammansmälte våra dagböcker till en historia om två tjejer. En historia som är alldeles sann. Och vi har förstått att den berättelse vi haft om oss själva, vår sanning, kan skrivas om.” Av Ada Berger, Maja Salomonsson, Ann-Sofie Lundin, Johanna Salander. Medverkande Ann-Sofie Lundin och Johanna Salander.
Eftersamtal om identitet, normer, genus och sexualitet. Samtalet leds av Gunilla Edemo från Riksteatern dramaturgiat.
http://www.ogonblicksteatern.se/repertoar/forestallningar/om-hon-var-en-kille-skulle-jag-vara-kar-i-henne-moter-topboy/

18.00
222. Utan Titel
Teater 6, 60 min
Ardalan Esmaili / Unga Klara

Foto: Jonas Jörneberg

Ett krig. En flykt. Ett nytt land. Följ med på Ardalan Esmailis berättelse Utan Titel om sin familj och deras flykt till Sverige från Iran. Hur bestämmer man sig för att lämna allting och dra? Vilka förväntningar och förhoppningar har man om det nya landet? Kommer det att ordna sig? Utan titel spelades på Unga Klara under Departure hösten 2011. Det var Ardalan Esmailis egna projekt som skådepelarstudent på Stockholms dramatiska högskola. Hösten 2012 kom Ardalan tillbaka till Unga Klara med Utan titel, nu med Kajsa Isakson som regiöga.
”Två scener fastnar hårdast. En mimad bild av hur den skärrade modern motvilligt ger sin oroliga tvååring sömnmedel i vällingen för att han inte ska gråta och röja deras identitet i passkontrollen. Och när en svensk flickvän möter den högljudda iranska familjen – toppat av pappan som tar emot sittandes på toaletten med öppen dörr, en kopp te och en cigarett. Ett språng från tragedi till komedi. ” DN
http://ungaklara.se/pjasarkiv/2010-tal/utan-titel/

19.00
223. Berlin 1961
Teater 3, 2 tim inkl Kritikerbattle
NIE Company

NIE Company har under de senaste åren gjort en fabulös succé med sina iscensättningar. Deras prisbelönta trilogi om Europa är på konstant turné och spelas på de främsta scenerna/festivalerna. Med den nutida historien som grund och genom berättelser om mänskliga öden skapar de en scenkonst där vi i publiken blir djupt berörda. Vi känner historiens betydelse för oss som individer. Vi både skräms och värms av vårt mänskliga tillkortakommande.
Uppsättningen Berlin 1961 är deras samarbete med Stuttgart Junge Ensemble. Denna fristående berättelse om Berlinmuren är genom sitt musikaliska, komiska och djupt mänskliga anslag gripande teater. Om den mur som byggdes mellan människor, som fick så stor betydelse under många år och som revs i småsten. Och nu är nästan bortglömd… Riksteatern och NIE Company förbereder ett samarbete 2014 för den unga publiken.
http://www.nie-theatre.com/index.php/shows/repertoire/berlin-1961

Kritikerbattle med Nummer.se
Två av scenkonstsajten Nummers kritiker möts live i en recensionsduell direkt efter att ha sett NIE:s föreställning Berlin 61. Med inspel från publiken stöts och blöts frågor kring tematik, form och tillgänglighet. I Nummer är varje skriven recension ett möte mellan kritikern, teatern och publiken. Ett kritikerbattle är en förlängning av detta – ett verkligt möte! Medverkande kritiker är Lis Hellström Sveningson och Maina Arvas. Nummers chefredaktör Anna Hedelius är moderator.

19.00
224. The Island
Teater 4, 2 tim
The Freedom Theater

The Island är ett revolutionerande sydafrikanskt drama från apartheidtiden som utspelar sig i det ökända fängelset på Robben Island, där Nelson Mandela hölls fängslad i 27 år. Handlingen kretsar kring två cellkamrater: en som snart ska släppas medan den andra avtjänar ett livstidsstraff. De tillbringar sina dagar med hårt fysiskt arbete och på kvällarna repeterar de Sofokles Antigone. Antigone, som trotsar lagen för att följa sitt samvete och som döms till döden. Är Antigone skyldig? Enligt vem?
Frihetsteaterns tolkning av The Island återspeglar ett aktuellt tema: palestinska politiska fångar i israeliska fängelser. Pjäsen lyfter också parallellerna mellan Sydafrika under apartheid och Palestina idag.
The Island är ett bevis på kulturens betydelse som ett verktyg för motstånd och för överlevnad. Trots de miserabla förhållanden som fångar lever i är deras själar törstiga och konsten är det vatten som håller dem vid liv.

The Freedom Theater är verksamma i Jenin på Västbanken. Föreställningen ges på arabiska och textas till engelska. Gruppen bjuder in till samtal och frågor efteråt.
http://www.thefreedomtheatre.org/productions/the-island/

20.00
225. Håpas du trifs bra i fengelset
Teater 1, 2 tim
Regionteatern Blekinge Kronoberg i samarbete med Riksteatern

Susanna Alakoskis berättelse om syskonen Anni och Sami är en berättelse fylld av sorg, vrede och vanmakt. Den handlar om drogers makt och vad det innebär att vara anhörig till en missbrukare. Men det är också en berättelse om kärlek. Medverkande Anna Maria Käll, Yngve Dahlberg.
”Alakoskis språk och berättelse har hanterats varsamt. Som en ömtålig glaskula har Peter Snickars och Pekka Sonck försiktigt studerat alla skiftningar och nyanser i berättelsen och lyckats återge dem alla”. Nummer.se.
Eftersamtal: Möt Susanna Alakoski i ett öppet samtal kring föreställningens tematik och hur transformeringen av hennes texter från bok till scen går till.
http://www.riksteatern.se/hapasdutrifs

20.00
226. Skådespelarliv
Sal 11, 1 tim 15 min
Riksteatern

Skådespelarliv är en varm och humoristisk föreställning om en uppväxt i en annorlunda värld. På scenen ser ni skådespelarna Sandra Malmquist och Iwa Boman – minnen från turnélivet blandas med minnen från uppväxten i teaterns värld.
Sandra Malmquist är född rakt in i teatern. Pappan, Sandro Malmquist var scenograf och regissör – mamman Inge Waern, var skådespelerska, regissör och teaterpedagog. Sandra har arbetat som skådespelerska hos Riksteatern sedan 1977. Manus till pjäsen har hon skrivit tillsammans med Iwa Boman, skådespelare och pjäsförfattare. Iwa började vid Stockholms Stadsteater 1976 och har även medverkat i ett tjugotal filmer.
http://www.riksteatern.se/skadespelarliv

Seminarier LÖRDAG 27 april

10.00
227. Frukost tillsammans med Riksteaterns styrelse
Målarsalen 45 min
Arr: Riksteatern

Ät frukost, ta en fika tillsammans med Riksteaterns styrelse. Du får inblick i styrelsens arbete idag och viktiga frågor för framtiden. Vilka frågor vill du ta upp med styrelsen?


10.00
238. Facebook för nybörjare
Ateljékontoret, 45 min
Webbskola

Vill du eller din Riksteaterförening ta steget ut på Facebook? Kanske är du ny och vill få fler idéer kring hur ni kan göra för att öka kännedomen om er förening och få fler att komma till era arrangemang? I en praktisk workshop möter du inspirerande exempel på hur andra gjort och kan få hjälp att själv registrera en egen sida till din förening och publicera era första inlägg.


11.00
228. Teaterförening, kommun och region i samverkan
Folkets Hus: Valhall, 45 min
Arr: Riksteatern och Scen utan gränser

Sverige har idag 44 förvaltningskommuner med ansvar för det finska språket. Tillsammans möjliggör vi regelbundna gästspel från Finland. Kom och lyssna på hur det går till!


12.00
229. Medlemsutveckling i den lokala föreningen
Folkets Hus: Valhall, 45 min
Arr: Riksteatern

Riksteatern är en folkrörelse som håller stabila medlemstal – men medlemsundersökningarna visar också något annat. Riksteaterns medlemmar vill engagera sig mer! Samtidigt beskriver många valberedningar svårigheten att få medlemmar att ta plats i styrelser och andra aktiviteter. Välkommen till ett seminarium om medlemsarbete där du får prata med Riksteaterföreningar som hittat vägen till en positiv medlemsutveckling – både i antal och insats. Seminariet leds av Joakim Rindå, Uppdragsledare Riksteatern.


12.00
239. Facebook fortsättning
Ateljékontoret 45 min
Webbskola

Finns du eller din Riksteaterförening redan på Facebook och vill ha tips om hur ni kan använda fler funktioner än ni gör idag? I en praktisk workshop möter du inspirerande exempel från hur andra gjort lyckade kampanjer och möjlighet att lära dig hur ni på smarta sätt kan skapa evenemang, tävlingar, föra dialog och få andra användare att sprida vidare de inlägg ni själva gör i föreningen.


13.00
230. Jag är min egen röst!
Folkets Hus: Valhall
Arr: Riksteatern

Allt fler artister vill idag berätta sin historia på egna villkor. Kom och lyssna till ett inspirerande samtal om konstnärligt uttryck bortom fysiska och språkliga begräsningar. I panelen finns bl.a. Sophia Alexandersson, verksamhetsledare Share Music Sweden och Josette Bushell-Mingo, konstnärlig ledare Riksteaterns Tyst teater. Samtalet leds av Mikael Wranell, chef för dramaturgiatet på Riksteatern.


13.00
240. Facebook för nybörjare
Ateljékontoret, 45 min
Webbskola

Vill du eller din Riksteaternförening ta steget ut på Facebook? Kanske är du ny och vill få fler idéer kring hur ni kan göra för att öka kännedomen om er förening och få fler att komma till era arrangemang? I en praktisk workshop möter du inspirerande exempel på hur andra gjort och kan få hjälp att själv registrera en egen sida till din förening och publicera era första inlägg.


14.00
231. Finansiering i föreningen
Sal 12, 45 min
Arr: Riksteatern

Ett seminarium om intäkter, insikter och smarta vägar att få mer pengar i föreningskassan. Kom och lyssna på föreningar som har lyckats öka sin omsättning – och som har gjort det på väldigt olika sätt. Moderator Peter Liljeros, Verksamhetsutvecklare Riksteatern.


14.00
241. Facebook fortsättning
Ateljékontoret 45 min
Webbskola

Finns du eller din Riksteaternförening redan på Facebook och vill ha tips om hur ni kan använda fler funktioner än ni gör idag? I en praktisk workshop möter du inspirerande exempel från hur andra gjort lyckade kampanjer och möjlighet att lära dig hur ni på smarta sätt kan skapa evenemang, tävlingar, föra dialog och få andra användare att sprida vidare de inlägg ni själva gör i föreningen.

15.00
242. Facebook för nybörjare
Ateljékontoret 45 min
Webbskola

Vill du eller din Riksteaterförening ta steget ut på Facebook? Kanske är du ny och vill få fler idéer kring hur ni kan göra för att öka kännedomen om er förening och få fler att komma till era arrangemang? I en praktisk workshop möter du inspirerande exempel på hur andra gjort och kan få hjälp att själv registrera en egen sida till din förening och publicera era första inlägg.


16.00
234. Mötet med den okända publiken.
Folkets Hus: Valhall, 45 min
Arr: Riksteatern

Älska, försvara och förklara teatern, en föreläsning med Suzanne Osten. Suzanne sammanfattar en del av det hon lärt sig om begreppet förståelse och experiment efter 50 år som regissör. Uppfattar olika publik teatern som språk? Om det är någon skillnad – vad är åtskillnaden? Stannar något kvar och vad stannar? Varför? Dessa och många andra frågor kommer Suzanne Osten att avhandla med Teaterdagarnas publik – som kanske har levt långa liv jämfört med den sex månader gamla publiken som Suzanne också har mött. Behöver vi någon förförståelse? Ung eller gammal, ovan eller bransch – är det viktigt? Vad händer om stora delar av publiken inte talar vårt språk, hur läser de oss? Är det teater eller konst?
Suzanne Osten är konstnärlig ledare för Unga Klara i Stockholm. Hon har regisserat nyskapande teater för både vuxna och barn och hon har höjt statusen på barnteater såväl internationellt som i Sverige. Suzanne Osten regisserar även film och har varit professor i regi på Dramatiska Institutet 1995 – 2009. Hon har skrivit böcker, pjäser och filmmanus. För sitt arbete har hon mottagit en rad utmärkelser världen över. Vid sidan av sitt arbete som konstnärlig ledare och regissör föreläser hon och driver workshops i Sverige och utomlands.

16.00
235. Möt nya föreningar i Stockholmsregionen
Folkets Hus: Idun, 45 min
Arr: Riksteatern

Möt Ejub Djuliman från Föreningen Neretva, Kamos Kivani från Farhang, Jonatan Stanczak från Palestinanätverket och Julia Kankkonen från Dövas riksteaterförening i Stockholm, DRTS. Hör hur de vill arbeta i Riksteaterns regionala förening med sina profilfrågor. Moderator Marianne Phil, Riksteatern Stockholms län.

17.00
236. Konst och kultur – en grund för yttrandefrihet och demokrati?
Folkets Hus: Valhall
Arr: Riksteatern 

Välkommen att diskutera konstens och kulturens roll som förändringsagent i demokratiseringsarbete men även som propagandamaskin av auktoritära regimer runt om i världen. Hur hänger yttrandefriheten och de kulturpolitiska målen samman?
Birgitta Englin, Riksteaterns VD, leder ett samtal med inbjudna gäster med utgångspunkt i bl.a. Riksteaterns mångåriga arbete med Iranian Vocies.

18.00
Teaterdagarna och framtiden
Målarsalen 45 min – ej bokningsbart
Arr: Riksteatern

Nästa år fyller Teaterdagarna 25 år. Hur ska vi fira det? Ta med dig drömmar, tankar, kritik och idéer till ett öppet samtal med ansvariga på Riksteatern. Samtalet blir det första steget i planeringsarbetet inför Teaterdagarna 2014. Välkommen!

19.00

237. Mitt liv och rätten att få välja
Sal 10 1 tim 30 min
Arr: Arkan Asaad i samarbete med Riksteatern

Mitt liv och rätten att få välja är en föreläsning om tvångsäktenskap sett ur en mans perspektiv. I föreläsningen berättar Arkan öppenhjärtligt och personligt om relationen med sin pappa, hur det är att växa upp i en familj med starka traditioner och varför han valde att följa sina egna drömmar.
Arkan Asaads debutroman Stjärnlösa nätter gavs ut 2011 och handlar om Amàr som växer upp tillsammans med sin kurdiska familj i en svensk småstad. När han är 18 år beger sig familjen iväg på en bilsemester till släkten i Irak där han blir han bortgift med sin kusin.
Arkan Asaad har under 2012 mottagit både Sveriges Radios Novellpris och Klas de Vylders-stipendiet för sin roman.