Sitaraha – The Stars

Sitaraha – The stars – Afghanskt gästspel som berättar om kvinnors verklighet i ett land omgärdat av regelsystem. Ändå utvecklas rörelser som påverkar positivt. Lika ofta slås de tillbaks av nya regimer men fortsätter att verka. Urpremiär på Teaterdagarna.

Sitaraha – The Stars – Stjärnorna är en teater- sång och dansföreställning med utgångspunkt i den Afghanska kvinnans tillvaro. Berättande på engelska, sånger på dari, musik och filminslag används som form och textas till svenska. Med olika styren kommer och går kvinnornas möjligheter i Afghanistan. Genom nio rollporträtt visas händelser upp som präglat historien. Varvat med skratt och glädje får vi höra dessa berättelser från det afghanska samhället där Monirah Hashemi verkat tills nu.

Monirah Hashemi föddes i Iran och flyttade till Herat i Afghanistan 2004. Med teatern som verktyg har hon arbetat med kvinnogrupper och deras specifika frågeställningar runtom i Afghanistan. Hennes pjäser har spelats i bl a Kabul, New Dehli, Hamburg och Sverige.
På engelska och dari – textat till svenska

Av och med:
Monirah Hashemi
Manuskript: Monirah Hashemi
Skådespelare: Monirah Hashemi
Regi: Leif Persson
Scenografi och ljus: Per Thoren
Rörelse: Susanne Berggren
Musik: Mattias Perrez och Leif Nahnfeldt
Grafik: Mustafa Hashimi
Översättning: Banafshe Hejazi

Produktion: Teater DOS i samarbete med Simorgh Film association of culture and art

 

Till fredagens program
Till lördagens program