Smålands mörker

Regionteatern Blekinge-Kronoberg valde denna uppsättning som sin mest angelägna för Teaterdagarna. Vi håller med.

En gång i tiden var saken klar för Erik. Han ansåg att människor var olika mycket värda, och att samhället borde förändras enligt denna princip. Inte bara förändras förresten, utan brännas ner till grunden så att något nytt kunde byggas i askan av det gamla. Erik var fascist. Han bodde i Nässjö. På den tiden var saker och ting mer okomplicerade. De var till och med ganska bra. Men plötsligt en dag förvandlades hans fantasier om politiskt våld till brutal verklighet, men knappast på det sätt Erik förväntat sig.

Föreställningen Smålands mörker baseras på Henrik Bromanders kritikerrosade serieroman med samma namn. Den blev bland annat utsedd till 2012 års viktigaste bok av Göteborgs-Posten. På scen gestaltas berättelsen samtidigt genom Edvin Bredefeldts skådespeleri och nya orginalteckningar av Henrik Bromander. Föreställningen är kompromisslöst berättad ur huvudpersonen Eriks perspektiv.

Manus: Henrik Bromander
Regi: John Hanse
Medverkande: Edvin Bredefeldt
Producent: Länsteatern Blekinge-Kronoberg
Mer info
Att försöka förstå fascismens bevekelsegrunder, och se mörkret hos sig själv, är obehagligt men nödvändigt. Det är dags att inse att fascismen växer sig allt starkare både här hemma och ute i Europa och att vi behöver verktyg för att bemöta den. Istället för att avfärda den som ond eller dum söker vi svaret på frågan varför fascimen kan vara så farligt förförisk.

Henrik Bromander
Serietecknare och författare. Född i Växjö 1982, sedan många år verksam i Göteborg.
Medverkar regelbundet i tidningar som Galago och Arbetaren. Medlem i kollektivet Världens Ende.

Till fredagens program
Till lördagens program