Wild Minds

Ett kort stycke performance-konst utifrån Marcus Lindeens stora intresse för människors olika livssituationer. Till en början kan de tyckas extrema men istället får vi upplevelsen av ett djupt allmänmänskligt beteende som ger förståelse och en bild av allas vår vardag. I Wild Minds handlar det om dagdrömmare som till sist knappt kan slita sig från sin påhittade värld. Arbete, relationer – det mesta hamnar ur fokus jämfört med den man kan vara i den nya världen där ingen ser.

Dagdrömmar sägs kunna hjälpa oss att lösa problem och förlösa vår kreativitet. Men vad händer om fantasin helt och hållet tar över våra liv? I det dokumentära performancet Wild Minds möter vi människor som är besatta av sina dagdrömmar. I åratal har de byggt upp avancerade fiktiva världar som till slut blivit så stora och spännande att de börjat konkurrera ut verkligheten.

Regissören Marcus Lindeen har intervjuat människor i USA som identifierar sig som ”compulsive daydreamers” och som tvingats söka hjälp för sina livliga fantasier. Historierna framförs live av skådespelare som simultantolkar dokumentära röster till nykomponerad musik av Hans Appelqvist. Föreställningen är skapad på beställning av Moderna Museet och spelades första gången på museet i höstas under deras nystartade litteraturfestival. Under mars 2014 spelas Wild Minds även på Tempo dokumentärfilmsfestival i Stockholm.

Föreställningen spelas på engelska.

Manus och regi: Marcus Lindeen
Musik och ljuddesign: Hans Appelqvist                                                                  Curator, Moderna museet: Catrin Lundqvist
Medverkande Kiki Snodgrass, Sandra Carpenter, Mika Risiko och Vaughn Rice
Casting och regiassistent Sara Björnstedt Qvarsell
Marcus Lindeen i samarbete med Moderna Museet

Marcus Lindeen är dramatiker och regissör för film och teater. Hans film Ångrarna (2010), belönades med en Guldbagge, Kristallen och Prix Europa för bästa dokumentärfilm 2010, och filmen Accidentes Gloriosos (2011) prisades vid filmfestivalen i Venedig. Han har bland annat skrivit och regisserat pjäserna Ångrarna (Stockholms Stadsteater), Djur som dör (Riksteatern) och Arkivet för orealiserbara drömmar och visioner (Stockholms Stadsteater) som byggde på ofilmade manus och anteckningsböcker ur Ingmar Bergmans arbetsarkiv.

www.marcuslindeen.com

Till fredagens program
Till lördagens program